Projekt "Unik och värdefull"

 

Genom projektboken "Unik och värdefull"


arbetar Längtan integrerat med Förskolans  två utvecklingsområden, som är:

 Barns delaktighet och inflytande och Digitalt meningsskapande i förskolan. 

Genom boken "Unik och värdefull"- där barnen får träffa den lille Roboten. Boken handlar om vänskap, om att inte vara rädd för det främmande, samt att inse att alla - var och en med sina unika egenskaper och gåvor behövs. Parallellt med denna bok använder vi boken "Rätt Lätt"- en bok om barnkonventionen som  på ett lekfullt sätt bjuder in till diskussion och reflektion om rättigheter som rör till exempel allas lika värden, lek och vila. Barnen har fått lyssna, diskutera och sen fått ner sina tankar och idéer med hjälp av estetiska uttrycksformer, så som t ex bild och digital teknik. 




Vi har arbetat aktivt för att barnen ska  känna trygghet på Längtan, blandar dem för att de ska känna sig som en hel grupp.  Vi har pratat om hur vi är lika och olika varandra. Att alla har rätt att vara precis som de är och att det är okej att vi både är lika och olika. Barnen började genast reflektera att vi har olika färg på håret, vår längd, ögonfärg. Samtidigt är vi också lika, att vi har två armar, ben, ögon, näsa. 




"Förskolan ska ge varje barn förutsättning att utveckla respekt och förståelse för alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna, förmåga att lyssna på och reflektera över andras uppfattningar samt att reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar. Förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap." (Lpfö 18)