Blogg in- En dag på Önskan.







 Välkomna till årets Blogg in på Önskan.

Vi tänkte börja med att beskriva hur en dag kan se ut när Ni lämnat era skatter till oss här på Lillstjärnan.

7.30-8.30 serveras frukost på Längtan. Barnen möts av en lugn atmosfär i form av dämpad belysning och avslappnande musik och naturbilder samt en buffé med diverse godsaker som Bettina ställt iordning.  Barnen visar på självständighet då de väljer vad de vill äta vart de vill sitta samt att de efter frukosten ställer sin disk på vagnen lägger rester i våra avfallspåsar.

Måndag och fredag går vi oftast ut strax innan 9 allihop. Men innan det tittar vi på vår dagordning för att se vad som ska hända under dagen. Att ha rutiner och förberedelse gynnar barnen och skapar en trygghet i att varje barn vet vad som ska hända och vad som förväntas av hen.

På måndagar erbjuds barnen lite olika aktiviteter, det kan till exempel vara att undersöka lera tillsammans med naturmaterial, att räkna och mäta samt lägga mönster med kastanjer, att rita, pärla eller traditionella utelekar som cykling och sandlek. 

På fredagar går vi gärna iväg på promenad i vår närmiljö tillsammans med Drömmen.

Tisdag -torsdag har vi projektgrupper i tre olika tvärgrupper tillsammans med Drömmen. En grupp per dag är inne och arbetar utifrån boken Unik och Värdefull. Här är det barnens intresse som leder oss fram i projektarbetet. Mycket har varit fokus på huvudkaraktären Lille Robot som kommit med lite olika utmaningar till oss. Det är alltid lika uppskattat när vi får meddelande t ex i form av brev eller sms. Grupperna som är ute erbjuds projektet i en annan form. Exempelvis har vi fått i uppdrag att lära känna varandra lite bättre och hade därför olika gruppstärkande lekar.

10.30 samlas vi för lite sång, rimlek, mattelek eller liknande medans två barn per dag hjälps åt att duka och förbereda lunchen. Vi har ett schema som tydligt visar vem tur det är att duka. Då är det lätt att se vilka som har och vilka som inte har dukat den aktuella veckan.

Lunchen äter vi kl 11.00. Efter lunchen dukar barnen av, skrapar och sköljer sin tallrik själv.

För att få en stund att kunna varva ner erbjuder vi barnen filmvisning med pedagogiskt innehåll som ex Livet i Mattelandet eller Bokstavslandet en stund samt digitaldans vi har bland annat dansat robotdans. Sedan får barnen göra val på valtavlan. Här placerar barnen ut sig i våra olika lärmiljöer, det finns siffror som visar hur många barn som kan vara vid respektive aktivitet. 

13:30 är det dags lite språkstimulerande undervisning i två grupper, då kan vi t ex läsa en bok, leka lekar, lyssna på ljudbok. På torsdag eftermiddag har vi veckoreflektion då vi tillsammans tittar på dokumentation från veckan som gått. Vi använder projektorn för att titta på bilderna.

13.45-14.30 mellanmålsbuffé på Längtan.

Dagen brukar avslutas ute tillsammans med kompisarna från resten av huset.