Blogg in - En dag på Drömmen

 Vi jobbar med rutiner och struktur på förskolan för att barnen ska veta vad som komma skall under dagens gång. Såhär kan en dag se ut för ert barn när hen är på förskolan: 

Mellan 7.30-8.15 serveras det frukostbuffé ute på Längtans avdelning, där alla barn i hela huset äter tillsammans. 

Efter frukosten går vi nästan alltid ut på gården för att springa av oss litegrann innan: 

Måndagar och Fredagar 8.30-10.30 stannar vi ute lite längre där barnen erbjuds aktiviteter ute på gården. På fredagar brukar vi, tillsammans med Önskan, gå iväg till någon närliggande lekplats. 

Tisdag, onsdag och torsdagar 9.30-10.30 arbetar vi i våra tvärgrupper, som är tillsammans med Önskan. I tvärgrupperna erbjuds barnen olika aktiviteter som har kopplingar till projektet som pågår i hela huset just nu. Till varje dag tillhör en grupp, till exempel på tisdagar är alltid en grupp inne och det är samma grupp varje tisdag. Denna grupp blir erbjuden en planerad aktivitet utifrån projektet. På onsdag är det en annan grupp, de blir erbjudna samma aktivitet som barnen blev på tisdagen och sen likadant på torsdag, ny grupp men samma aktivitet. På detta sätt blir barnen erbjudna samma aktivitet och man kan göra gemensamma reflektioner tillsammans i slutet av veckan när alla barn blivit erbjudna samma planerade aktivitet. Under tiden en grupp är inne är resterande grupper ute och blir erbjudna saker som tillhör projektet men som funkar utomhus. 

Varje dag efter grupper och utevistelse har vi samling med barnen där vi tillsammans går igenom dagen, vad som har hänt samt vad som kommer hända senare under dagen, detta kallas för strukturschema. Under tiden vi går igenom dagen brukar barnen få bestämma vad vi ska göra tills det att maten är klar från köket. Vi kan läsa en bok, sjunga sånger, sitta och prata eller ha någon lek. 

11.00-11.30 serveras det lunch. När barnen ätit färdigt och väntat in varandra litegrann är det dags för barnen att själva duka av, skrapa sin tallrik och ställa det på vagnen. 

Efter lunch har vi någon form av uppevila, där barnen får möjlighet att komma ner lite i varv och vila en stund. Barnen blir erbjudna att titta på ett lugnt pedagogiskt undervisningsmaterial, men vi har även börjat introducera massagesaga för barnen. 

När antingen filmen eller massagen är slut går barnen till vår valtavla där de får välja vad de vill göra inne på avdelningen. Vår valtalva består av bilder på de olika rum och aktiviteter som erbjuds på avdelningen samt en bild som visar hur många barn som kan vara vid samma aktivitet. Här får barnen träna lite på sin matematik också.

13.45 är det mellanmål. Mellanmålet serveras numera ute på Längtans avdelning och kallas nu för mellanmålsbuffé, där Drömmen, Önskan samt Längtans blandas under mellanmålet och äter tillsammans. 

När mellanmålsbuffén är över går ofta hela huset ut tillsammans på gården. 

Såhär kan en dag för era barn se ut efter ni lämnat över de till oss pedagoger på morgonen! 



Här är en bild på vårt strukturschema och såhär kan en dag se ut när vi pedagoger tillsammans med barnen går genom dagen. Till varje bild finns det ett TAKK tecken. Vill ni, kan ni visa era barn bilden och fråga vilket tecken man gör till varje bild, så kanske även ni kan lära er något nytt!



Här är en bild på vår valtavla där barnen får sätta en bild på sig själv på den aktivitet som de vill leka med på avdelningen.