Såhär har vi arbetat med våra utvecklingsområden på Önskan!

 

Hej!

Nu börjar vi närma oss slutet på denna termin och vi vill därför göra en sammanfattning kring hur vi hittills har arbetat med våra utvecklingsområden "Sagans magiska möjligheter till språkutveckling" och "Digitalt meningsskapande i förskolan".

När vi introducerade boken ”Vad finns bakom dörren, gå in och se efter”? fick barnen stort intresse för havet, djuren, naturen och krokodilen Krille. Detta ledde därefter till att vi fick dyka ner i havet och fördjupa oss i vem som bor där? Vad äter dessa djur? Hur trivs Krille? Barnen skapade ett stort hav, egna krabbor, krokodiler, sköldpaddor och vi läste olika fakta om djuren. Vi har reflekterat kring former/begrepp, cirklar, kvadrater, trianglar. Vi har projicerat havet på golvet där barnen har fått simma bland hajar och själva dramatisera att de är olika djur. Vi benämner olika bokstäver i texter och barnen får också träna på att skriva sitt eget namn med stöd av sina namnklossar. Läroplanen finns med under hela vägens gång som en röd tråd där vi får med oss både matematik, kommunikation, teknik, naturvetenskap och värdegrunden.


Vi vill ge varje barn förutsättningar att kommunicera och uttrycka sig på olika sätt samt få möjlighet att reflektera och samtala om innehåll och texter. Dagligen får barnen möta högläsningens magi på olika sätt där vi använder oss av projektorn, flanosagor, dokumentationskameran och dramatisering. Det blir många spännande tankar, reflektioner och diskussioner utifrån böckerna.


Vi uppmärksammade att barnen började visa stort intresse för skapande, bygg och konstruktion samt digital-teknik. Vi började då introducera appen iMotion där barnen fick möjlighet att prova på och skapa egna små filmer med olika material. Därefter fördjupade vi oss i projektboken och barnen fick måla vad de tyckte att Krilles nästa äventyr skulle vara. Fantastiska fina målningar som barnen gärna berättade om och spelade in i appen Book Creator. Dessa digitala böcker kommer att vi att fortsätta utveckla vidare. Vi vill att barnen på ett lustfyllt och lekfullt sätt ska producera och använda digitala verktyg i sin vardag samt att de på ett magiskt sätt får utforska våra lärmiljöer.

Denna vecka har vi börjat med att skapa vår julkalender och det blir en Krille julgran i år!