Måltidspedagogik & Läromat

Måltidspedagogik, Varför?

Måltidspedagogik handlar både om barnens måltider på förskolan med även lärandet om mat och råvaror. Sedan en tid tillbaka har vi arbetat med och om mat i förskolan. Ekologiskt, klimatsmart, närodlat, säker mat utifrån alla hållbara mål osv. Som kock arbetar jag naturligt utifrån ett sensoriskt perspektiv, men vilken syn på mat har våra barn? Hur äter vi hemma och utifrån vilken erfarenhet lagar vi mat i hemmen. Här finns det många svar. Mat måste få ta tid. Våra barn på förskolan serveras frukostbuffé från kl07.15 fram tills kl08.30(vi tar emot sista barnen kl08.15). Lunchen serveras kl11.00 fram tills kl. 11.45. Våra mellanmål serveras kl14.00 fram tills kl14.45

Vid måltiderna är det viktigt att våra barn får undersöka maten som serveras och får äta på sitt sätt utan att vi vuxna talar om för dem hur de skall äta. Vi vuxna inspirerar barnen, vi är goda förebilder, vi smakar på allt som ligger på tallriken. Vi hjälper barnen, och vi säkerställer så att de får rätt mängd mat i sig på ett naturligt sätt. Hos de yngre barnen är det många njutbara läten från oss vuxna ex ”mums” så gott det smakar, här visar vi i handling utifrån våra sensoriska sinnen.

Måltiderna skall vara en lugn njutbar stund. Det är ett arbete all pedagogisk personal arbetar med. Vi hjälper barnen med besticken och visar hur och varför vi använder dem. Innan måltiderna tvättar barnen händerna och de äldre barnen dukar och dukar av borden med oss. Det är viktigt att era barn äter mycket grönsaker även hemma, på så vis arbetar vi ihop. Det måste finnas en röd tråd som når ut i era hem. Jag försöker att smaka upp grönsakerna på olika sätt. Genom olja, örter, vinäger osv

Att arbeta med olika texturer, råa grönsaker, ugnsbakade, och kokta är bra även att blanda dem med Creme fraiche och majonnäs. Då breddar vi smakerna.

Mat väcker känslor har ni tänkt på det? Att förbereda en fruktsallad tillsammans med barnen är bra på många vis. Barnen lär sig skära och blanda. De är delaktiga och stolta. Barnen får presentera sin mat. Vi kallar detta lärandemat, ett sätt att inhämta kunskap och tanka på med glädjen. Alla studier visar att det är viktigt att äta rätt från tidig ålder. Mat får ta tid och det är vi vuxna som är goda förebilder.

I dag äter era barn Kyckling Tikka Masala, serverad med ris och vitkålssallad till lunch. Fullt av grönsaker i en god kokos sås.

Jag bjuder på lite bilder från dagen. 🌻