Kan varmt vatten bli is?

Nu är vintern här och i barngruppen pratar vi mycket om hur viktigt det är att ha varma kläder på sig nu när det är kallt ute. Vi diskuterar även om att det är mörkt ute, både på morgonen och eftermiddagen. Vi har kommit fram till slutsatsen tillsammans med barnen att det är för det är vinter. 
Vad är då vinter enligt barnen?
- Snö 
- Tomten kommer 
- Det är kallt 
- Man måste ha mössa 
- Det är mörkt ute 
Några tankar vad barnen sa när vi pratade om vintern.

Vi har så ofta vi kan med krokodilen Krille när vi arbetar på förskolan. I en del av boken där Krille går genom en dörr kommer han till massa snö och en snöstorm. Denna delen av boken började vi aktiviteten med, för att på så sätt få igång barnens tankar och idéer kring just vinter och snö.   

Vi ställde frågan till barnen om vatten kan bli is och de sa snabbt nej, för vi dricker ju vatten. Vi har gjort ett lite experiment med barnen där vi fyllde ballonger och handskar med varmt vatten och la in i frysen. För att veta vart det var ballongerna och handskarna skulle ligga någonstans fick barnen känna i kylen och sen i frysen för att komma överens om var det var kallast. Där det var kallast, där la vi in ballongerna och handskarna. Nu ska vi vänta en vecka och sen ta fram för att se om det varma vattnet har blivit till is!