Vi fortsätter med experiment och skapande!

 Hej!

Vi började dagen med att gå igenom barnens strukturschema där vi berättar hur dagen ser ut med våra TAKK bilder (tecken som stöd). Vi gör detta för att skapa medvetenhet och trygghet för barnen om hur dagen kan se ut och att vi följer våra dagliga rutiner. Vi lyfte även barnkonventionen och läste att alla barn har sina egna rättigheter och hur viktigt det är att vi känner till dessa.

"Förskolan ska spegla de värden och rättigheter som uttrycks i FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen). Utbildningen ska därför utgå från vad som bedöms vara barnets bästa, att barn har rätt till delaktighet och inflytande och att barnen ska få kännedom om sina rättigheter." Lpfö18

Vi delade oss i mindre grupper och en grupp började med ett experiment. Först ställde vi frågan vad är experiment för något? Många barn kommer ihåg från tidigare tillfälle med is/vatten och sa ”Det är något man gör”. Vi hällde vatten i en stor balja och där fick barnen lägga blöjor! Oj de fylldes med vatten och blev tunga! Men vad händer om vi tar i sönder blöjan? Barnen blev väldigt överraskade! ”Det är ju snö” sa barnen wow vad häftigt! Vi kommer vidare att se om den snön vi fick kommer att smälta eller stå kvar. Syftet är att koppla till projektet med vinter/snö/is och undersöka med olika material och se vad som händer. Många spännande reflektioner!


Den andra gruppen fortsatte att skapa pingviner, både små och stora. Därefter ville barnen leka med sina pingviner så det blev dramatisering i den fria leken. Barnen skapade egna små miljöer som föreställde Antarktis, vatten, is och land. De lekte att pingvinen var med sin familj och sina kompisar där de simmade, lekte och kramades. Innan lunch tittade vi på filmklipp om hur det ser ut på Antarktis och vi tittade även på pingviner och andra djur som bor där. Ett stort intresse fick barnen för Antarktis och fortsättningen följer nästa vecka….


”Lek stimulerar fantasi och inlevelse. Lek kan också utmana och stimulera barnens motorik, kommunikation, samarbete och problemlösning samt förmåga att tänka i bilder och symboler. Därför är det viktigt att ge barnen tid, rum och ro att hitta på lekar, experimentera och uppleva.” Lpfö 18

Vi önskar er alla en trevlig helg!