Roligt att leka och experimentera med snö

 





Is tavlor, experiment och pyssel

Förutom att barnen tyckte så himla mycket om att åka pulka erbjöd vi barnen att utforska och experimentera med vattens olika former och delade barnen i 2 grupper.

(Experiment med is tavlor)

På den kalla torsdagen var det lätt att arbeta med vattnets olika former då vatten under en kort tid förvandlades från flytande till fast form. För barnen blev det ett konkret sätt att se vattnets olika former. Vattnets fasta form är snö. Barn tyckte att det var fascinerande att se den kemiska processen när vattnet blev till is.

(Experiment med petflaskor)

Vi fyllde två petflaskor med varmt vatten innan vi gick ut. Vi tog fram flaskorna och berättade att det är två figurer. Vi klädde på den ena med 2 par av barnens strumpor och den andra var utan klädsel.  Flaskorna fick stå kvar ett tag ute i kylan och senare fick vi se vad som händer. Barnen tittade till flaskorna efter ett tag och kände på dem. Vad har hänt och varför? Flaskan utan kläder har ganska snabbt blivit kall och den som har strumpor på sig är fortfarande varm. Barnens reflektion var att petdockorna måste ha på sig: overall, mössa, skor, halsduk, vantar innan den går ut i det kalla vädret om man vill inte frysa.

Nästa experiment var att ta in snö i olika former och se vad som händer? Barnen fyllde olika former med snö och tog med sig på avdelningen. De fick se vad som hände när snön började smälta efter bara en kort stund och blev vatten. (temperatur inne i rummet).

Eftersom det snart är Alla hjärtans dag så har barnen skapat med olika material. De skapade stora hjärtan och gjort fina kort. Krokodilen Krille var populär och Bettina blev väldigt uppskattad då många ville ge sina fina hjärtan till henne. Vi pratade om hur vi ska vara mot varandra, att man kan visa att man tycker om någon och att vi blir glada när någon gör, säger något snällt till oss.

Det har varit en spännande vecka och vi fortsätter med vårt vintertema och Antarktis nästa vecka!

Trevlig helg och Glad alla hjärtans dag!