Unik och värdefull projektuppstart!

Hej!

Förra veckan hade vi vår projektuppstart utifrån temaboken ”Unik och värdefull”, som handlar om en robot som plötsligt vaknar upp i skogen bland alla olika djur. En berättelse om vänskap och också om att sluta vara rädd för det som är främmande. Att var och en med sina unika egenskaper och gåvor behövs för att göra den här planeten till en bättre plats att leva på.

Barnen bjöds in till magiskt rum där den Lille Robot fanns och la på golvet och de fick höra ljudinspelning och text ur boken. Det väckte många tankar hos barnen och de kom med olika reflektioner. Vi började därefter läsa vidare i boken och det blev mer och mer spännande. De kom med olika tankar som: "roboten var trött och det kom lite ljus från hans ögon", "var är hans hand?", "han har huvud, ben och armar precis som vi" "han kan flyga upp till himlen" "vatten är inte bra för roboten", "djuren i skogen är lite rädda, men inte alla" "han verkar snäll", "den saknar ett öra". 

Vidare har barnen skapat robotar med olika material, ute har vi haft lera och naturmaterial där de har skapat egna robotar. Vi har skapat robotar med återvinnings  material och papper, pärlor, knappar som vi även vidare kommer använda i leken och i våra digitala miljöer. Barnen har spontat skapat robot raketer i vår bygg och konstruktions hörna samt att de har målat robotar i ateljén. 









Projektet kommer att belysa våra två utvecklingsområden som detta året är: 

"Barns delaktighet och inflytande" och Digitalt meningsskapande i förskolan"

Vidare har vi under våra samlingarna fortsatt arbeta med barnkonventionen och barnen har fått ritat hur deras familj ser ut och att vi alla precis som roboten och djuren är olika och unika.

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla självständighet och tillit till sin egen förmåga, nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära, att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap. (Lpfö 18)

Spänningen fortsätter vidare och vi vänder nästa sida i boken...