Längtan - Spår av lärande

 

Hej!

Denna vecka har vi studerat och reflekterat i smågrupper över ett nytt spännande djurbajs som barnen hittade på vår promenad förra veckan. Vi tittade på ”Äta löv, bajsa jord” från URplay.se och ser man på, barnen hittade samma bajs i filmen som vi hittade ute:) Alltså var det maskbajs, vilket vi lärde oss är jord. Maskarna äter löven på marken och sedan förvandlas det till ny jord i maskens tarmar, fantastiskt. Vi fick också lära oss att en massa insekter bor i både jorden och i tex kobajs, och hur viktiga dessa är för vårt kretslopp.


https://urplay.se/program/199904-ata-lov-och-bajsa-jord-vem-gor-jord

”Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra”

Lpfö 18




Vi har under vår högläsningsstund även tagit in barnens intresse för djur och lyssnat på en bokserie som heter ”Djurväktarna”. Den handlar om några barn som tar hand om skadade djur eller som har något problem och hjälper dem. Även här kan vi se spår av lärande när barnen hittar en humla på gården och gör allt för att hjälpa den att börja gå och flyga igen. Tyvärr vaknade den aldrig och barnen bestämde sig för att begrava den.