"Lugna ner dig" en kompisbok

Denna veckan har vi fokuserat och pratat om vad barnen kan göra när de kommer i konflikt istället för att situationen eskalerar till ett bråk. Vi har läst boken "Lugna ner dej" och hur Kanin som är arg och trött i hela kroppen och varken vill ta på sig skor eller jacka när mamma kommer för att hämta, har olika strategier för att lugna ner sig. Kanin lär sig en ramsa av sin mamma som hen rabblar för sig själva tills det känns bättre och ett mjukt hjärta att krama hårt.

Barnens egna förslag var att gå ifrån och lugna ner sig, hämta en vuxen, krama sig själva eller att gå ifrån och räkna tyst för sig själv tills det känns bättre. Nästa vecka kommer de få jobba vidare med detta genom att själva göra ett "lugna ner dig-hjärta" att ha i sin låda.



Vi arbetar ofta i två mindre grupper där den ena är inne på förmiddagen och andra stannar kvar ute. Efter lunch byter grupperna plats. Detta ser vi som ett lyckat koncept som skapar större möjligheter för barnen att kunna komma till aktiviteter de själv önskar då det är mindre barn, samt så tränar vi inför skolstart där det är vanligt att barnen delas upp i olika konstellationer under dagen.

Utomhus arbetar vi mycket med rörelse och samarbets-lekar. Denna veckan fick de leta efter gömda siffror och sedan hitta samma antal som siffran av valfritt utematerial (stenar, pinnar osv). Vi gömde 20 plus-plus bitar ute och barnen fick samarbeta genom att leta och sedan räkna efter så att alla bitarna blev hittade.