Digitala verktyg

Idag presenterade vi två nya digitala verktyg för barnen. Verktyg som i komplement till den analoga undervisningen ger barnen möjlighet att få ytterligare en dimension på sitt lärande.
I två grupper fick barnen utforska en gammal hederlig overhead apparat. Här fick de möjlighet att utforska ljus och skuggor. Se hur materialet på overheaden visade sig  större på väggen eller i vissa fall på golvet. De undersökte hur materialet förändrades i storlek om de höll det i luften framför ljuskällan. Nära väggen var fiskarna små, längre ifrån stora.
Den andra aktiviteten var att utforska med hjälp av en dokumentkamera som heter Ladybug-nyckelpiga, Just denna är faktiskt röd som en nyckelpiga.
Vi kopplade den till projektorn så att det vi satte under dokumentkameran projicerades upp i stor skala på väggen. Vi körde med bilar och snurrade med snurror gjorda av materialet Plusplus. Det blev som en film i realtid. Detta digitala verktyg kan också användas till att ex visa bilderna i en bok samtidigt som vi läser boken så att alla kan se. Den kan också användas som ett förstoringsglas om vi vill titta närmare på en liten myra. 



I läroplanen för förskolan står att läsa att varje barn ska ges möjlighet att få använda digitala verktyg på ett sätt som stimulerar utveckling och lärande.