Traditionella bakverk till jul. Lussekatter med saffran.

I dag har ugnen gått varm. Först dagens lunch sedan lussekatts bak. Lussekatt är ett svenskt bakverk av vete som är starkt förknippat med advent, lucia och jul

Lussekatten är en vetebulle som oftast är gulfärgad av saffran, men lokala varianter med kardemumma istället för saffran förekommer också.

Andra traditionella bakverk är som bekant pepparkakan som bakas med många spännande kryddor från mellanöstern främst för att pigga upp oss människor under de mörka årstiderna. Andra bakverk från förr är struvor, klenäter och mandelmusslor. Lite olika traditioner följdes beroende på vilken klass man tillhörde, i bondesamhället eller adeln osv. 

Ljuvliga dofter förknippat till barndom och mat traditioner. Viktigt att lyfta är att matkultur, tradition inte är samma sak som religion. Matkultur och traditioner från hela världen inspirerar oss kockar dagligen i vårt arbete.

Jag bjuder på lite bilder från dagens bak.


Fyllda med smör socker och vanilj.






Två femåringar från längtan var med och bakade i köket i dag.😉🌻
Era barn är inkluderade och delaktiga i produktionen här i köket.